Die Grevelinger Musikanten
In 2010 is de naam veranderd in Die Grevelinger Musikanten.
Die Grevelinger Musikanten is statutair gevestigd in de gemeente Goeree Overflakkee en is een zelfstandige vereniging met als doel het beoefenen van met name de Egerländer muziek, het verzorgen van optredens en daarbij het entertainen van het publiek.
Samenstelling
Het orkest bestaat uit leden van verschillend allooi die allemaal begeistert zijn van deze muziek.
Zo is er een echte onvervalste Oostenrijkse trompettiste die ook kan jodelen. Er is een instrument bouwer die zelf drie Alpenhoorns heeft gebouwd en deze samen met een andere muzikant bespeelt. De kapelmeester vormt al 50 jaar een muzikaal duo met één van de andere trompettisten. Kortom, een gemêleerd gezelschap wat het goed met elkaar kan vinden.
Optredens
De kapel verzorgt jaarlijks ongeveer 15 optredens waarvan enkele met medewerking van een andere kapel of zangkoor.
De jaarlijkse concerten met shantykoren als "Op Volle Kracht" "St. Adolfskoor" en het "Bruinisser Visserskoor" is één van de populairste optredens in de regio waar bij ze volle zalen trekt. Sinds een paar jaar hebben we ook uitwisselingsconcerten met soortgelijke kapellen. Zoal de Chaamer kapel uit Chaam en Die Edelweiss Buben uit Hoogerheide.
Repertoire
Het repertoire bestaat uit harmonieus en melodisch prachtige werken maar ook het après-ski genre hoort erbij. Dit laatste wordt nog het meest verwacht bij het publiek.
Geschiedenis
Het ontstaan van de kapel.
Een aantal muzikanten die regelmatig op vakantie gingen in Oostenrijk kwamen daar in contact met dit genre muziek en werden er door geïnspireerd. Zij enthousiasmeerden enkele medemuzikanten en zo ontstond er in 1981 een “Tirolerkapel”. Achteraf zou blijken dat dit eigenlijk niet de juiste benaming was daar ze vrijwel alleen maar Egerländer muziek speelden. Men ging van start met een tiental leden die allen zitting hadden in het orkest van harmonie Apollo uit Nieuwe tonge. Ze presenteerden zich voor het eerst in het openbaar op de eerstvolgende jaaruitvoering van Apollo en het publiek was enthousiast. Het ging in een stroomversnelling. Het enthousiasme straalde er vanaf en al snel stroomden de uitnodigingen binnen. De kas groeide evenredig mee en men schafte, weliswaar summier, Oostenrijkse kapellen uniformen aan. Met de nodige huisvlijt werden de dirndls zelf gemaakt door een paar vrouwelijke leden. Een paar jeugdige zangeresjes sierden de club in hun authentieke “dirndls”. Er werd geluidsapparatuur aangeschaft en met aanvullende apparatuur van een paar leden werd er zelfs een bandopname gemaakt. De bandjes werden grif verkocht onder de liefhebbers van deze muziek.
Repertoire.
Aanvankelijk werd er veel muziek gespeeld van de befaamde kapeldirigent en componist Ernst Moss. Schitterende melodieën en arrangementen.
Serieuze muziek dus maar ook de dijen kletsers ontbraken niet op het repertoire.
Concoursen.
Er werd mee gedaan aan concoursen en niet zelden behaalden zij daar eerste prijzen.
Deze kapellenwedstrijden werden en worden nog steeds door het hele land gehouden.
Tegenvallers.
Maar helaas kende ook dit orkestje ups en downs. Er gingen mensen verhuizen. De kapelmeester werd getroffen door een afwijking in het gehoororgaan, wat gelukkig weer helemaal is hersteld, maar moest toch een paar jaar verstek laten gaan. Er vielen helaas ook mensen weg. En ten gevolge daarvan ging het bergafwaarts met de club en men besloot om er voorlopig een punt achter te zetten en hoopten op betere tijden.
Doorstart.
In 2004 hebben een aantal leden toch weer het initiatief genomen om weer een doorstart te maken en de oud-leden weer bij elkaar getrommeld. Aanvankelijk scheen het te mislukken maar met wat nieuwe mensen erbij is het toch weer een gezellige club die er plezier in heeft.
De Alpenkapel was tot 2004 een onderdeel van Apollo maar is sindsdien op eigen kracht verder gegaan.
De naam werd in 2010 veranderd in Die Grevelinger Musikanten en in december 2011 werd het een officiële vereniging
Thans bestaat de kapel uit veertien enthousiaste muzikanten.