Bezoek ook onze Facebook pagina.

Agenda

 

2023

 

Op Zaterdag 4 november 2023, 11 uur in de morgen is een kleiner (8 personen) gezelschap van de Kapel een muzikale felicitatie wezen brengen bij Hans Kom. Die vierde zijn 70 ste verjaardag. Geen uniform, maar wel als je dat had, het DGM jack aan.  Dat was ook wel nodig want het was koud en erg regenachtig.

Dit gebeuren was aangevraagd door Lia, de partner van Hans en georganiseerd door Peter, wat een goed voorzitter natuurlijk graag doet. En zijn  medemuzikanten hadden daar wel oren naar. Er werd begonnen met Bergkristal daarna Lang zal die leven en afgesloten met Bez Domova. We konden terecht in de garage want het weer werkte even niet mee.

Na afloop werden we beloond met een kop koffie en een lekkere plak cake door de jarige zelf gebakken.  Die vond het wel vreemd, hoorden we later dat er een dag eerder gebakken moest worden. Wist hij veel.

Het was een geslaagde missie. En ieder ging weer zijns/haars weegs.

 

 

Optreden in Ridderkerk, zaterdag 14 oktober 2023.
Via Duo Voci, twee zangeressen van Goeree Overflakkee, Oude Tonge,  zijn wij uitgenodigd om mee te werken aan het programma van Het Winkelcentrum Ridderhof in Ridderkerk. Het klinkt verweg van G/O maar valt o zo mee.  We stonden beginnend gepland om 12.00 uur en voor 3 kwartier. Wat heel aardig was is dat er voor die tijd een schaal met broodjes werd gebracht met hamburgers, frikandellen en kroketten. Met volle buik gingen we het podium op. Na ons eerste optreden kwam de zanger Otto Lagenfeld aan de beurt en daarna van 13.30-14.15 uur waren we om het zo maar te zeggen het voorprogramma voor Dennie Christian. Wij sloten deze happening af van 15.15-16.00 uur.
Dit strakke programma werd niet helemaal gevolgd maar we hebben wel bijna ons hele voorgenomen rijtje muziek kunnen laten horen.

Dit gebeuren in Ridderkerk stond in het teken van o.a. eten  en drinken uit Duitsland en Oostenrijk. Tussen het publiek liepen dames in klederdracht, iets anders als de dames van de Kapel droegen, met lekkere hapjes waar elke bezoeker van kon proeven. Bij het duo Voci stonden zelfs tafeltjes en stoelen en  kon er wat gedronken en gegeten worden.

Voor ons was er een podium opgesteld op een overdekt plein waar aardig wat mensen konden komen luisteren. Er was ook een geluidsman die voor de man-speaker (Peter) en ook later in ons optreden voor Isolde voor haar jodelen  een microfoon ter beschikking stelde. Op het geluid van de muziek kwamen steeds meer mensen naar ons luisteren en er moet wel bij gezegd worden dat deze mensen ook al kwamen om het beste plaatsje te bemachtigen voor als de zangers Otto en Dennie zouden optreden. Maar daar hadden wij ook profijt van. Wat de zangers betreft die hadden profijt van ons mooie decor. Peter had zowel het grote als het kleine doek meegenomen in zijn auto. Moet leuk hebben gestaan zo'n mooi doek met bergen en alpenweiden achter je.

We hebben met dit optreden ons visitekaartje achter gelaten en  het blijkt dat beide zijden tevreden zijn, dat wij best nog wel eens terug willen komen en we zeker nog wel eens uitgenodigd zullen worden. 
Deze dag waren we met 12 muzikanten en speelden we van 12.00 uur tot 16.00 uur met tussenpozen 

Zaterdag middag 30 september 2023, heeft Die Grevelinger Musikanten een optreden verzorgt in het Woon/Zorgcomplex van “Bestenwaerd” te Dirksland. Erg gezellige  en zeer lieve mensen die daar wonen die ook nog van muziek houden.

Er was uit  allerlei soorten muziek een keuze gemaakt zoals Marsen, Polka's,  Walsen en meezingers. Het programma werd door Peter Gebraad zo nu en dan aan elkaar gepraat met uitleg. De Dirigent van de Kapel, Arie Noordijk, had deze keer een makkie omdat “Bestenwaerd” hun eigen  2 dirigenten inzette.  Alleen bij het solo optreden van Peter tijdens My Dream was het even nodig om het stokje zelf  ter hand te nemen.

Er was al aardig wat publiek en zodoende konden we iets voor de afgesproken tijd beginnen en bij de eerste tonen kwamen er nog meer luisteraars binnenwandelen. Na ruim een halfuur spelen was het tijd voor een drankje en een praatje.

Daarna ging het programma over op wat lichtere en bekende melodieën. Isolde heeft weer haar Jodelkunsten laten horen en zelfs toen waren er luisteraars die mee deden.

Na een zeer groot applaus en de vraag of we ooit weer eens terug willen komen werd als extra de mars Ruetz  gespeeld.

Tijdens het optreden was er vanuit “Bestenwaerd” een fotograaf die constant foto,s maakte en kwam met een vraag of we na afloop in waren voor een foto van de gehele kapel buiten voor de ingang.

Dat vonden we wel leuk vooral omdat we voltallig waren. 13 personen. Zo werden er 2 foto's gemaakt. Een met de de gast dirigenten en een zonder.

Er werden in totaal 17 muziekstukken gespeeld, en een toegift door 13 muzikanten.

Vorig jaar 17 september 2022 hebben we ook in “Bestenwaerd” gespeeld en toen speelde Ans Vos nog met ons mee. Dat was voor Ans iets speciaals omdat haar Moeder daar woonde.  Ans is korte tijd later overleden.

 

Zaterdag 1 juli 2023

Voor vandaag is een optreden aangenomen door de Kapel op de Grevelingendam te Bruinisse. Georganiseerd door Staatsbosbeheer en IVN als opening van de Grevelingenweek die loopt tot 9 juli 2023. Het is het eerste festival van hopelijk nog vele die zullen volgen. Deze happening is een soort infomarkt/braderie met georganiseerde workshops, lezingen, horeca-plein , diverse kramen van o.a. De zeehondenopvang Stellendam, iemand die vogels en andere dieren opzet en muziek. Al deze mensen hebben een link met De Grevelingen. 

Na een paar weken van mooi zonnig weer was deze dag regenachtig en winderig. De weerberichten zijn vanaf 13.00 uur wat gunstiger.

Voor de optredende muziekgezelschappen was een trailer neergezet waar je via een gammel huishoudtrapje in moest klauteren.  Gelukkig waren er helpende handen genoeg.  Voor de verandering zaten we allemaal netjes op een rij. 

Saxoholic, Oude Tonge had een optreden voor ons en de dames bleven een poosje naar ons luisteren.

Er was verder niet veel publiek maar wat er was was wel enthousiast.

Iedereen was om 12.45 uur aanwezig en we kregen toestemming om eerder te beginnen.  We speelden tot 13.30 uur. Dat kwam goed uit omdat door omstandigheden een nummer in de herhaling moest.

Inmiddels waren Jopie en Huub van der Valk aangekomen.  Dat was een verrassing omdat beide kortgeleden nog flink ziek waren geweest.

De tweede helft van ons optreden was  van 14.00 uur tot 14.30 uur.  Met de wat meer  bekende nummers.  Er werd niet gejodeld deze keer.

Er waren 10 muzikanten. 9 van ons zelf en 1 (de drummer) van o.a.  Die Roseländer Musikanten. 

Peter Konings, die ons te hulp kwam omdat Stoffel niet aanwezig kon zijn.

Er zijn 16 nummers gespeeld

 

Zaterdag 24 juni 2023, een optreden van Die Grevelinger Musikanten in het verzorgingshuis “De 6 Rozen” in Spijkenisse.  Een kleinschalig verpleeghuis bestaande uit 6 blokken . Gelegen aan de Rozenlaan dat verklaart waarschijnlijk de naam. Voor enkele van ons bekend terrein maar er zijn ook wat nieuwe muzikanten die hier voor de eerste keer komen.  Dat geld ook voor de bewoners die naar ons komen luisteren. Als ik het goed heb begrepen dan is op 1 persoon na het publiek ook nieuw. Het was geen groot luister  gezelschap maar wel erg enthousiast. Ze waren voor een lolletje te vangen en werkten goed mee.  Zo nu en dan gingen de beentjes van de vloer en dat was nog even spannend omdat een koppeltje tegen de vloer ging. Gelukkig zonder ernstige verwondingen stonden ze met behulp van andere snel weer op.

Vooral na de pauze werden zij gestimuleerd om mee te zingen, klappen of mee te doen met de wat meer bekende nummers zoals Rosamunde, In München steht ein Hofbrauhaus, Schneewalzer (die jaren geleden was aangevraagd) en Tiroler Holzhacker Buabn. Bij dit laatste officiële stuk werd uit het publiek gevraagd of er ook gejodeld zou worden.  Dat stond niet in ons draaiboek maar Isolde kan natuurlijk altijd jodelen en dat deed ze dan ook met overgave. Het is altijd heerlijk om dat te horen. 

Na een kleine “zugabe” werd ons optreden afgesloten om 16.15 uur.  We waren om iets voor 14.30 uur gestart.

Het was deze dag een warme dag. Er waren 13 muzikanten aanwezig en we hebben 16 nrs. Gespeeld. 

Doordat we wat krap tussen 2 muren zaten met parasols boven ons en publiek dicht voor ons kon het volume niet erg goed weg en klonk het soms wat hard.  Toch was het een gezellig optreden en weerzien.

 

En toen was het woensdag 26 april 2023, 08.30 uur.  

De dag dat wij als Kapel op woensdagmorgen 08.30 uur aanwezig

waren in Ons Dorpshuis in Nieuwe Tonge voor een feestelijk ge-

beuren zoals het opspelden van een ridderorde “een Lintje” in de

volksmond. Wij als Kapel waren uitgenodigd om daar muzikaal

aan mee te werken.

Ook wisten de meeste leden van deze muziekgroep wie dat zou

krijgen behalve de ontvanger. Een van ons dus.

Om 09.00 uur starten we met  Merenda, een mooi stukje muziek,

gingen de coulissen open en stapte de Burgemeester van G/O

Mevrouw  Grootenboer-Dubbelman binnen en druppelden ook de

eerste gasten binnen zoals, familie ook van de Kapel, vrienden, 

inwoners en andere belangstellenden.

Tijdens een korte introductie van de Burgemeester, vertelde zij dat

deze onderscheiding voor de Heer Hans Bruggeman was.

Onze Hans Bruggeman. Zij vertelde dat Hans al heel lang

belangeloos werk  doet, in het begin voor de Fanfare van Apollo

die later Harmonie werd, de muziekschool in Middelharnis, onze

eigen Kapel waar hij de spil is die veel draaiend houdt en sinds

enkele tijd ook voor Alzheimer, zelfs in de Coronatijd, door het

verzinnen van een collectebus via je telefoon.

Hans was wel even verbaasd,  en ik denk ook wel verguld, en  moest  naar voren komen. Daar spelde de Burgemeester Mevr. Grootenboer de onderscheiding op, op het jasje van de Kapel. Namens de Koning Willem Alexander van Nederland.

 

 

Zaterdag 11 maart 2023. Die Grevelinger Musikanten hebben een optreden verzorgd in Brielle bij het Gasthuis van de Catharina Stichting, Slagveld 37.  In Brielle zijn ze  met flink wat werkzaamheden aan de wegen bezig dus was het even zoeken hoe er te komen en waar te parkeren. Maar het is allemaal goed gekomen en iedereen was er om 2 uur. Sommige muzikanten speelden hier voor de eerste keer maar het was ook bekend terrein voor anderen.  Het publiek is wat mondiger zodoende kwam er gelijk een gezellige sfeer in de zaal. De situatie is nog steeds hetzelfde m.a.w. dat we nog geen Dirigent/Kapelmeester op de bok hebben maar als het nodig was nam Arie de teugels in handen. Peter Gebraad vertelde, nadat we waren verwelkomd  dat we een variëteit aan muziek bij ons hadden. Polka's, Walsen en Marsen.  En dat als iemand zin had om mee te klappen, zingen of dansen dat door ons zeer op prijs werd gesteld.
Het openingsnummer Bergkristall werd opgevolgd door Waldestille. Ein Junger Egerlander, Teplicka Polka, My Dream -solo van Peter, Kuschelwalzer, Finkersteiner Polka (met een mooi begin van Isolde en Leen of Henjo), Rausende Birken, Slavonicka Polka (zonder zang) en Wir Musikanten.
Een korte pauze voor publiek die genoten van een advocaatje met slagroom en muzikanten die wat lekker fris werd aangeboden.
Daarna gaan we verder met Die Kapelle hat gewonnen, Na Brehu Ria( waar wel bij werd gezongen hoofdzakelijk door het publiek) omdat dat het lied Hoor je het ruisen der golven is. Schneewalzer (dat een verzoeknummer was, aangevraagd de laatste keer dat we hier hebben gespeeld.  En als Isolde, voor dat we De Tiroler  HolzhackerBuabn gaan spelen, gaat Jodelen is er grote verbazing en applaus voor haar. Rosamunde werd herkend als Rats Kuch en Bonen en de  laatste mars Ruetz was eigenlijk voor velen een uitdaging om mee te klappen.
Zo kwam er een einde aan ons gezellig muzikaal samenzijn met bewoners en personeel van Gasthuis Catharina.  We werden bedankt voor ons optreden met de mededeling  dat we van harte uitgenodigd werden komende zomer met mooi weer om in de tuin een optreden te verzorgen. Dat willen we graag doen.
Om Brielle weer uit te komen was nog even een puzzeltje maar iedereen zal vast ,s avond wel weer bij het warme eten aan tafel hebben gezeten.

Verzamelen om 14.45 uur, Zondag 26 februari 2023, Grevelingen  Restaurant, Bruinisse.

Als laatste van de muziekkapellen zijn wij aan de beurt in de Oostenrijkse maand Februari om op deze Zondag de muziek te verzorgen. We hebben ons goed voorbereid maar zijn toch een beetje gespannen of alles gaat en lukt zoals we willen. We maken ons wat zorgen doordat we niet onze vertrouwde dirigent/kapelmeester voor ons hebben. Die is aan het opknappen van een operatie. Hij is ook een van het duo dat zingt. Door het overlijden van Ans en Teun missen we 2 vertrouwde muzikanten.  Toch gaan we ervoor. Er zijn 2 invallers die ons willen komen helpen. Zij doen dat met goed resultaat. Corrie en Marinus.

Het restaurant interieur is iets veranderd en daardoor kunnen we niet het grote scherm opzetten met het mooie uitzicht op de Oostenrijkse natuur.  Peter, onze voorzitter heeft voor een kleiner formaat gezorgd. Ook heel mooi. Hij en Isolde waren al druk in de weer met de geluidsinstallatie en de stoelen neer te zetten. Ook de gasten druppelden zo langzamerhand binnen.

Na het stemmen en warm blazen van de muziekinstrumenten  gingen we van start. Het is gewoonte dat we met de herkenningsmelodie Burghwache beginnen maar deze keer klonk eerst Bergkristall.  Dat was de herkenningsmelodie van ongeveer 35 jaar geleden en die hebben we weer in ons repertoire opgenomen en daarna Burghwache. Dat vertelde Peter ook in het welkomswoord. Hij vertelde ook dat we een serie van ongeveer 10 (soms iets minder/meer mooie muziekstukken walsen, polka's  wilden laten horen en dan een korte pauze hielden en dat 3 keer. Waar nodig gaf Peter ook een uitleg van wat er aan de hand was. In de eerste sessie was dat bij My Dream, geen specifieke Oostenrijkse muziek maar wel erg mooi.

De tweede selectie bevatte een solo voor trompet, door Arie vertolkt, Ein Junger Egerlander, dit was een keuze van Stoffel die het drumstel beheerst.  Hij is ook de solist in de Solo Trommler Mars. Arie  was ook de solist in My Secret Lovesong.  Door omstandigheden, besproken in het begin van dit verslag,werd er deze keer in ons optreden niet gezongen bij diverse muziek stukken zoals Rausende Birken, Bohmische Liebe, en Bergvagabunden. Met uitzondering van het Jodelen van Isolde voor dat we de Tiroler Holzhacker Buab,n  speelden.   Dat Jodelen werd door het publiek heel erg gewaardeerd. Wat ook heel erg leuk was is dat er spontaan bij walsen gedanst werd door de luisteraars en bij een mars ging men in Polonaise.

Na de tweede pauze gingen we voor de laatste ronde.  Die bestond ook weer uit mooie melodieën, walsen, polka's en een beguine. Waar nodig zorgde Arie (als reserve dirigent) en Stoffel dat we netjes op tijd en gelijk begonnen en als Arie solo speelde dan zorgde Jaap (als tweede reservedirigent) daarvoor.

Hans Kom verraste ons door naar ons toe te komen en hij bleef tot het einde. Hij vond ons optreden heerlijk om naar te luisteren. Uit het publiek kwamen ook lovende woorden zoals de diversiteit van de nummers en  gevoel in de muziek leggen.  Nu dat zijn toch wel goede complimenten. De zaal bleef ook heel lang goed bezet. Leuk voor het restaurant. Het einde van ons optreden was om 18.30 uur en voor de “zugabe” werd het trio van Borsicka Polka gespeeld.

Nadat alles weer opgeruimd en ingepakt was zijn we met diverse muzikanten en aanhang in het restaurant gaan eten. En natuurlijk nog even napraten over de zeer gezellige middag met muziek.

Er zijn in totaal  31 nummers gespeeld. Door 14 muzikanten.

 

21 Januari was het dan zover. Nieuwjaarsconcert met Die Roseländer Musikanten en DGM in het dorpshuis Nieuwe Tonge. Na een herdenking van onze twee leden die ons zijn ontvallen afgelopen jaar hebben we een mooi programma gebracht. De nummers die we op de begrafenis hebben gespeeld bij Ans en Teun waren ter nagedachtenis aan deze twee leden in het programma opgenomen.

Die Roseländer Musikanten hebben het spits afgebeten en een mooi en afwisselend programma ten gehore gebracht. Zij wilden nog een oude toezegging gestand doen en waren dus als gastkapel aanwezig. Van wege corona was daar nog niets van gekomen. Maar nu kon het weer. Na de pauze was het de beurt aan DGM. Na afloop hebben de twee kapellen nog twee nummers samen gespeeld. Iedereen die aan deze avond heeft meegewerkt bedankt.

We kunnen terug kijken op een zeer geslaagde avond.     

 

Zaterdag 7 januari 2023 En zo is er weer een begin gemaakt van onze optredens in het jaar 2023. Bijna traditioneel is dat in Oude Tonge bij het verzorgingshuis Ebbe en Vloed.

Het publiek druppelt zo langzamerhand binnen en tegen 14.30 uur is de zaal goed gevuld. Na een welkomstwoord  aan ons en ook een kort verslag van onze dirigent Hans Kom wat voor muziek we maken en wat we gaan spelen, starten we met het opnieuw in het repertoire opgenomen openingsnummer Bergkristall. We vervolgen ons programma  met Bohmische Diamant, Schneewalzer, Bohmische Liebe, daarover wat gezegd: het is een  soort liefdesliedje waar Isolde en Gerda mee meezingen maar dat niet in de zaal te horen is maar wel te zien is dat we zingen.”omdat we dat leuk vinden”

Daarover werd ik later aangesproken door een meneer in het publiek dat hij er niets van hoorde.  Daar komt verandering in via een microfoon. Hoe of wat moet nog over nagedacht worden.  Rausende  Birken volgde daarna, ook zo,n mooie wals met zang, maar vandaag niet. Bij de Bohmische Traum Polka speelt Hans Kom op trompet de tweede klarinet partij mee.  Ruetz,  een stevige mars, is de afsluiter voor de pauze.

Tijd voor  een drankje  en daarna starten we met de Secret Love Song waar Arie op de trompet een mooie solo partij speelt en stappen we over op wat lichtere en luchtige  muziek zoals Jasmine, Na Brehu Ria (Hoor je het ruisen der golven ) waar flink bij werd meegezongen, In München steht ein Hofbrauhaus, Tiroler Holzhacker Buabn met vooraf het Jodelen van Isolde, Rosamunde en Borsicka Polka.

Ongeveer om 16.00 uur was het optreden voorbij en namen we afscheid van bewoners en verzorgenden van Ebbe en vloed. Het was een gezellige en gemoedelijke middag.

Aanwezig:  12 muzikanten en er werden 14 muziekstukken gespeeld.